Wat is een hamerteen?


Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen gebogen doordat de banden en pezen die de teen laten buigen, te kort zijn geworden. Hierdoor ontstaat een kromming van de teen en 'hamert' de teen letterlijk op de vloer tijdens het lopen. Op het uitstekende deel ontstaat soms een likdoorn omdat deze tegen de bovenkant van de schoen aan komt. Meestal is het gewricht gefixeerd.

De klachten ontstaan uitsluitend aan de tweede, derde of vierde teen. Hamertenen zijn pijnlijk en kunnen je uit je evenwicht brengen, omdat de functie van de kleine voetspiertjes uitvalt.
Er is niet een duidelijke oorzaak voor hamertenen: een stands- of voetafwijking (platvoet, holvoet of spreidvoet) kan de boosdoener zijn, maar ook verkeerd schoeisel ( te korte schoenen of schoenen met hoge hakken). Daarnaast kan ouderdom, reuma, diabetes of slagaderverkalking een rol spelen.De pedicure kan de klachten vaak verminderen door het verwijderen van eelt en likdoorns, drukontlastende middelen, correct schoenadvies, het vervaardigen van een silicone-orthese.Als ondanks bovenstaande maatregelen de pijnklachten aanhouden, kan een operatieve behandeling overwogen worden. De teen wordt recht gezet met een pinnetje of er wordt een teenkootje verwijderd als de teen te lang is.
Sluit venster